Sähkömoottoripyörä, uhka vai mahdollisuus

Sähkömoottoripyörä vs moottoripyörä

Keskusteluissa palstoilla, huoltoasemilla, talleilla sekä missä vaan missä motoristeja on, niin varmasti on spekuloitu sähkömoottoripyöriä. Lähtökohtaisesti niitä ei pidetä ollenkaan moottoripyörinä, vaan lasten ja ituhippien leluina. Uutta tekniikkaa vierastetaan monesti ihan luonnostaan, lisäksi oletukset ja huhut sekoittavat lisää pakkaa.

Äänet

Lähdetään ajattelemaan asiaa siltä kannalta että miksi sähkömoottoripyörä olisi huono moottoripyörä. Yleisesti ensimmäisenä tulee eteen se, ettei niistä lähde totuttua moottoripyörien ääntä. Ensimmäistä kertaa kun lähdin ajamaan sähkökäyttöisellä moottoripyörällä, niin ensi alkuun oli hieman hämmentävää hidastaa risteyksiin kun tuli fiilis että pyörä sammui. Tähän ilmiöön tottui kyllä nopeasti, eikä moottorin jylinää kohta kaivannut enää ollenkaan. Hiljaisella pyörällä ajaminen on myös mukavaa. Pakko kyllä myöntää, että sitten kun ajaa pyörällä josta lähtee kunnolla pauketta niin sekin jotenkin kuuluu ajamisen elämykseen.

Pilaako sitten äänien puuttuminen moottoripyöräilyn mielkkyyden? Mielestäni ei. Matkaa tehdessä ajo on leppoisampaa, radalla taas ääniin ei niin kiinnitä huomiota.

Verge

Moottori

Sähkömoottori on huomattavasti värinättömämpi kuin polttomoottori. Vääntö on käytettävissä heti alusta alkaen. Sähkömoottori on käytännössä huoltovapaa, ei tarvitse öljyjä eikä säätämistä. Nyky tekniikalla saadaan tehoa ja vääntöä irti riittävästi normaaliin käyttöön. Super biket ovat kuitenkin vielä omassa ryhmässään verrattuna sähkökäyttöisiin. Sähkömoottorin luonteen muokkaus on helpompaa kuin polttomoottorin.

Sähkömoottorissa on paljon hyviä puolia, moottorin puolesta en näe syytä että miksei sähköllä toimiva moottoripyörä olisi myöskin ”oikea” moottoripyörä.

Akku

Akkuteknologia on kehittynyt huomattavasti, mutta on edelleen haastavin tekijä sähkömoottorien kanssa. Akkujen koko on pienentynyt, mutta samalla kapasiteetti on kuitenkin kasvanut. Sähköpyörien toimintasäde on useasti 200- 300km ajotyylistä riippuen. Akkujen täyteen lataaminen vaatii useita tunteja jollei ole pikalatausta käytettävissä. Pikalatauksellakin menee puolisen tuntia. Polttomoottorilla varustetun prätkän tankkaaminen on selvästi helpompaa ja nopeampaa.

Ajaminen

Sähkömoottoripyörän ajaminen on helpompaa kuin perinteisen moottoripyörän. Sähköisessä ei ole pelkoa etä stumppaa liikkeelle lähtiessä, eikä tarvitse vaihdella vaihteita. Ajamisessa on kuitenkin muistettava jatkuvasti käytössä oleva vääntö.

Kumpi on parempi

Sähkö- vai polttomoottori käyttöinen moottoripyörä? Tähän kysymykseen ei voi antaa yksiselitteistä vastausta. Omaa moottoripyöräilyn alkua muistellessa mieleen tulee 2-tahtisten haju ja pärinä. Kilparadalle suunnatessa aisti jo kaukaa kaksitahtiöljyn tuoksun ja kisafiilis alkoi heti kasvaa. Nykyään ei tuota tuoksua ole radoilla, mutta fiilis on hyvä ilman sitä käryäkin. Erilaisten moottorien erilaiset saundit herättävät mielikuvat pyörästä ja koneesta. Sähkömoottoreista ei irtoa samaa fiilistä, äänistä ei pysty kertomaan pyörän luonteesta. Äänettömyys taas voi voittaa puolelleen niitä jotka paheksuvat moottoripyörien ääniä.

Sähkömoottoripyörät tulevat yleistymään, mutta polttomoottorisia tulee varmasti olemaan niin kauan kun polttoainetta on saatavilla. Itselleni kelpaa kumpikin vaihtoehto, molempia voisi olla tallissa.

Kalk Cake OR