Ajovarusteet

Testejä ja esittelyjä ajovarusteista

Hieman asiaa ajovarusteista.

Oikeanlaiset ajovarusteet lisäävät huomattavasti ajamisen mukavuutta ja turvallisuutta. Turhan usein kuulee ettei se moottoripyöräily ole yhtään kivaa, kun siinä tulee kylmä ja roskat pöllyää naamalle. Tämä on aika pitkälti pukeutumiskysymys.

Nykyään löytyy kattava valikoima erilaisia kamppeita sorateillä ajelusta pitkille matkoille. Samat ei sovellu kaikkialle.

Pääasiasta, eli kypärästä ensin. Ensin pitää valita sopiva malli omiin tarpeisiin, avo, adventure, avattava tai umpikypärä. Avokypärä ei tarjoa lähellekään yhtä hyvää suojaa kuin umpimalli. Umpinainen on paljon hiljaisempi kuin avo, eikä tule kaikki pölyt ja roskat naamalle. Kypärän pitää istua napakasti omaan päähän, kaverin kommentit ei tässä auta. Hieman kalliimmat kypärät tarjoavat halvimpiin nähden enemmän ominaisuuksia ja mukavuutta. Huurtumaton pin-lock visiiri on hyvä varuste hiemankin kostealla kelillä ajellessa. Integroitu aurinkovisiiri tuo myös mukavuutta. Ilmanvaihdossa on myös paljon eroavaisuuksia.

Ajosaappaat, tai ajokengät ovat myös tärkeämmät kuin monesti ajatellaan. Kunnollinen ajosaapas antaa suojaa jalkapöydälle, nilkalle ja säärellekin jos sattuu se OHO-tilanne. Sateen yllättäessä vedenpitävät ovat huomattavasti mukavammat kuin esimerkiksi lenkkarit.

Takit ja housut kannattaa valita myös käyttötarkoitusta ajatellen. Säädettävät suojien paikat on hyvä ominaisuus, kun vielä pitää huolen siitä että niissä on asialliset suojat. Takin alle tuleva erillinen selkäpanssari on toki parempi kuin takin sisään tuleva, mutta selkäranka on hyvä suojata ainakin sillä takin sisääntulevalla suojalla. Ajoasuja on myös irrotettavalla lämpövuorella, joka lisää varusteen käyttöaikaa kun voi käyttää samoja lämpimällä ja viileälläkin säällä.

Ajohanskoilla on merkittävä osuus myös ajomukavuuteen. Valinnassa on hyvä pitää hanskoja jonkin aikaa kädessä, ja mikäli on ohjaustanko tai jotain vastaavaa käden ulottuvilla niin pitää siitä kiinni. Saumat tai mikään mukaan ei saa puristaa, silti hanskojen pitää istua käsiin hyvin.

Kaikissa ajovarusteissa on oikeasti hyvä kiinnittää huomiota myös niihin suojiin. Vaikka olisi kuinka hyvä kuljettaja tahansa, niin kaikki kanssaliikkujat ei ole.

 
-Mika Arminen