Supermoto KTM 690 SMC R kadulle ja radalle

Uudistunut Kotarin Supermoto houkuttelee ajamaan

 

Itävaltalaiset ovat saaneet aikaiseksi lähes 700 kuutioisen supermoton nykyaikaisilla ajonhallinta järjestelmillä. Kotarista löytyy quickshifter+ vaihdeavustin joka toimii molempiin suuntiin, pari erilaista moottorinohjaus asetusta, ABS jarrut ja eihän sitä tämän tyyliseen pyörään muita avustimia tarvitsekaan. Moottorista on puristettu 74 hevosvoimaa ja suunnilleen saman verran vääntöä. Painoa on kohtuulliset 147 kuivana, joustoa on riittävät 215mm edessä ja takana 240mm.

Pyörässä on hyvin liikkumatilaa kuljettajalle, ja matkustajalle paikkaa ei ole ollenkaan. Supermotossa ei kyllä pidäkään olla kyytiläisen paikkaa. Stonga ja kaikki muukin istuu minun makuun hyvin, ja pituutta minulla on vain sen verran että toinen jalka ylettyy juuri ja juuri maahan istuessa satulassa. Isommallekkin on kyllä varmasti tilaa mukavaan ajoasentoon.

Mutkaisilla teillä KTM on kuin kotonaan

SMC R yllätti positiivisesti maantiellä ajossa, miinuksena vastaanottava viima matkanopeuden ollessa lähellä sataa kilometriä tunnissa. Aerodynamiikka ei ole supermoton tärkeimpiä ominaisuuksia, eikä sitä ole matkapyöräksi tarkoitettu. Mitä mutkikkaampi tie, niin sitä innostavampaa ajaminen Kotarilla on, pienet heitotkaan tiessä ei tunnu missään, vaan jousitus hoitaa hommansa. Soratielläkin supermoto pärjäsi todella hyvin ensiasennus renkailla, paremmin kuin osasin toivoa. Soratiellä olevat nimismiehen kiharatkaan eivät latista ajotunnelmaa.

Ehdottomasti parhaan puolensa KTM näyttää suljetulla alueella, mihin supermotot on pääasiassa tarkoitetukin. Moottorin tehokartta 2 käyttöön, ABS pois ja ilo irti pyörästä. Ykkösellä ja kakkosella keula nousee herkästi ilmaan, pyörä on kuitenkin hyvin balanssissa eikä hae yhtään keuliessa. Tiukkoihin mutkiin Kotarin voi heittää niin että harva katupyörä pysyy tahdissa mukana. Tähän suljetulla alueella ajamiseen pyörä houkuttelee, samoin kuin omien rajojen etsimiseen.

Kaupungissakin tuli hieman pyörittyä, siellä SMC R oli myös näppärä laite, koska ykkönen on riittävän lyhyt ruuhkassa mateluun, ja pyörä on tasapainoinen hitaassakin ajossa. Hidastetöyssyt eivät tunnu missään, eikä nupukivetyskään häiritse pahemmin.

 

Mietteitä koeajon lopuksi. Quickshifter+ on hyvä lisäominaisuus supermotossa, kunhan sen käytön sisäistää. Pyörä innosti ajamaan ja oli yllättävän monipuolinen. Toimii niin soralla kuin asfaltilla. Pidemmälle matkalle valitsen kyllä jonkun muun, mutta eihän tätä ole sellaiseen tarkoitettu. Lyhyen matkan liikkumiseen, ja jos mielii radalle tai stunttaamaan niin varteen otettava vaihtoehto.

KTM 690 SMC R tukeva runko jossa moottori on osa kokonaisuutta

Tekniset tiedot;

Moottori: yksisylinterinen, 693 cc
Teho: 55 kW (74 hv)
Vääntö: 73,5 Nm
Voimansiirto: 6 vaihdetta, ketjuveto

Istuinkorkeus: 890 mm
Tankin tilavuus: 13,5 litraa
Paino tankattuna: noin 160 kg

Hinta: 13 950 €

YouTube player

KTM kotisivuille tästä linkistä